תביעות קטנות
תביעות קטנות הן דרך משפטית פשוטה, באמצעותה ניתן לתבוע פיצויים מגורם אשר עשה עוול צרכני או אזרחי – חברה, ספק, תאגיד, מוסד ציבורי כלשהו וכדומה. כיוון שגוף משפטי זה בא לייצג את האדם הפשוט, קיימים כללים שונים לגבי התהליך ואופן ניהול הדיון בבית משפט, לעומת בתי המשפט הרגילים. יחסית לבתי המשפט הרגילים, עלויות הגשת התביעה נמוכות יותר, מהירות קבלת פסק הדין גבוהה יותר והייצוג נעשה על ידי אנשים שאינם עורכי דין.
במה שונות תביעות קטנות מתביעות רגילות?
תביעה קטנה היא הליך משפטי אזרחי, המוגש על ידי יחידים בלבד. חברות, תאגידים, עיריות וכדומה מחויבים להגיש תביעה במסגרת בתי המשפט הרגילים. במהלך הדיון בתביעה קטנה הצדדים אינם מיוצגים על ידי עורכי דין, זאת כדי למנוע מצב בו עורך דין ממולח שנשכר על ידי חברה גדולה בעלת אמצעים, זוכה בדיון מול עורך דין חסר ניסיון, אותו יכול היחיד להרשות לעצמו לשכור והפער משקף את פערי היכולת והניסיון של עורכי הדין, ולא את המקרה אותו הם מייצגים.
הגבלה חשובה הקשורה לתביעות קטנות היא הגבלת סכום התביעה. כיום הסכום עומד על 32,700 ₪, סכום שמתעדכן בהתאם לשינויי המדד. במידה והסכום הנתבע גבוה מסכום זה, עומדות בפני התובע שתי אפשרויות: תביעה בבית משפט רגיל או ויתור על תביעה בגובה רב יותר. תובע נדרש לשלם אגרה בכל משפט, אולם בהליך התביעות הקטנות אגרה זו נמוכה במיוחד ועומדת על 1% מסכום התביעה.
בבית משפט לתביעות קטנות לרב לא ניתן להגיש ערעור וקיימת מסגרת זמן קצובה וקצרה להגשת כתבי הגנה ולמתן פסק הדין. הליך המשפט עצמו אף הוא כולל הקלות שונות: ניתן לתת פסק דין שלא בנוכחות שני הצדדים, ניתן להגיש פסק דין על סמך כתב התביעה בלבד, וניתן קבל ראיות גם אם הן אינן קבילות בבתי המשפט האחרים.
הליך התביעה הקטנה
בירור והכנה – אמנם עורך דין אינו רשאי לייצג את התובע בעת הדיון המשפטי עצמו, אולם הוא יכול לייעץ ולהכין את התובע לקראת המשפט. רצוי לקבל ייעוץ משפטי כדי להחליט האם התביעה עומדת בדרישות החוק לתביעה קטנה והאם כדאי להגיש את התביעה במסגרת תביעה קטנה או בהליך משפטי אחר.
הכנת כתב התביעה והגשתה – לאחר קבלת החלטה היכן יוגש כתב התביעה, בהתאם לנסיבות המקרה ומיקומו של הנתבע, התביעה עצמה מוגשת במספר העתקים למזכירות בית המשפט לתביעות קטנות. במועד הגשת התביעה יש לשלם את אגרת בית המשפט, לצרף פרטים מדויקים, כתובתו של הנתבע ותיאור הדברים שהובילו לתביעה באופן תמציתי וברור. לטפסים אלו יש לצרף את כל המסמכים הקשורים לתביעה. בהגשת התביעה ימסר לתובע מועד הדיון המתוכנן.
הכנת כתב הגנה – בית המשפט דואג למסור לכל נתבע עותק של התביעה וזימון למשפט. במקרה של כתובת שגויה, התובע יכול לבקש להעביר את כתב התביעה ישירות במסירה אישית. לנתבע מוקצב זמן של 15 ימים להכנת כתב ההגנה, גלגול התביעה על צד ג' או להגשת תביעה שכנגד.
יום הדיון בבית המשפט – שני הצדדים מגיעים לאולם הדיונים ישירות ובמקרה וצד אחד לא מגיע, התביעה תתברר ללא נוכחותו. ניתן להביא עדים לדיון ללא צורך ברישום מוקדם. משך הדיון הוא לרב קצר ונמשך כחצי שעה ובמידה והצדדים הגיעו לפשרה לפני הדיון, ניתן לקבל על פשרה זו את אישור בית המשפט. ניתן גם להחליט על פנייה לבוררות וגישור באמצעות בית המשפט.
פסק הדין – פסק הדין ניתן מיד בסיום הדיון המשפטי. במסגרת זו השופט מחליט מי זוכה בתביעה, כמה כסף ישולם ומי יכסה את אגרת בית המשפט. לעתים השופט יכול לדחות את מתן פסק הדין בעד 7 ימים.
המשך ההליכים והערעור – המשך ההליכים מתבצע בהוצאה לפועל. ניתן להגיש ערעור בבית המשפט המחוזי, אולם רק באישור שופט בית המשפט המחוזי ותוך 15 ימים מיום הוצאת פסק הדין.
טיפים שימושיים לתביעות קטנות
רצוי להתייעץ עם עורך דין לפני הגשת תביעה או כתב הגנה. אמנם עורך הדין לא יוכל ליצג בבית המשפט, אולם הוא ידאג כי כתבי התביעה וההגנה שיוגשו יהיו על פי הדרישות ובאיכות גבוהה, ויבדוק סוגיות משפטיות וכדאיות הגשת תביעה קטנה.
שימוש בשירותי חברה המספקת שליחויות משפטיות יכול לחסוך זמן ותסכול. מי שאין לו ניסיון רב עם בתי המשפט או סניפי ההוצאה לפועל, יכול להשתמש בשירות שליחויות משפטיות כדי להגיש כתבי הגנה או תביעה, לפתוח תיק בבית המשפט ובהוצאה לפועל, להגיש כתב תביעה במסירה אישית לנתבע, להגיש ולצלם מסמכים שונים לבית המשפט וכדומה. חברות המספקות שירותי שליחויות משפטיות מחויבות לצורך בדיסקרטיות ולמגבלות הזמנים הקבועות בחוק. שליחים משפטיים ידאגו להגיע למקום הנכון, לעמוד בתור ולבזבז זמן יקר במקומכם ובסיום התהליך להעביר לכם את מידע שהתקבל, כגון מועד הדיון.
תביעות קטנות הן דרך יעילה, זולה ומהירה לקבלת פתרון משפטי עבור עוולות אזרחיות או צרכניות. ייעוץ מקדים אצל עורך דין ושימוש בשירותי שליחויות משפטיות מקלות על האזרח להגיש תביעות קטנות בהצלחה.